Chiropractie is gebaseerd op het wetenschappelijke feit dat je zenuwstelsel de functie van vrijwel elke cel, elk weefsel, elk orgaan en het systeem van je hele lichaam regelt. Buigen, tillen en draaien is afhankelijk van de juiste werking van het zenuwstelsel net zoals de ademhaling, de spijsvertering of het afweren van een infectie. Je zenuwstelsel regelt alles. Dat is de reden waarom je chiropractor zo geïnteresseerd is in je zenuwstelsel.

Je lichaam wordt bestuurd door de hersenen wat een orgaan is dat op een computer lijkt. De hersenen worden beschermd door de schedel en communiceert met de weefsels en organen van het lichaam door het ruggenmerg, dat is ondergebracht in de bewegende botten van de wervelkolom. Paren van zenuwwortels vertakken zich uit het ruggenmerg tussen elk spinaal gewricht om gezamenlijk het hele lichaam te onderhouden. Een terugkoppeling met de hersenen controleert de functie van elk weefsel en orgaan.

Wervels kunnen echter hun normale beweging of positie verliezen als gevolg van een trauma, repeterende bewegingen, een slechte houding, emotionele stress, drugs, alcohol en vele andere oorzaken. Dit kan de controle over het zenuwstelsel en de functie van de bijbehorende organen en weefsels beïnvloeden.

''Look well to the spine, for the cause of disease'' - Hoppocrates